23-02-08

nieuws uit het eeuwig witte Michigan

Hier ben ik weer met een nieuw bericht uit Winter Wonderland Michigan. Terwijl jullie het eerste terrasjesweer al weer achter de rug hebben, trotseer ik hier nog steeds sneeuwstorm na sneeuwstorm in temperaturen van -17 graden Celcius. Waar is de lente, waar is de zon??

Op school gaat alles zo zijn dolle gangetje… Ik heb m’n seminar ingeruild voor een uurtje IB French 5 per dag (de moeilijkste Franse klas). Het is wel een goede opfrissing en de leerkracht laat van tijd tot tijd wel eens een aantal hilarische steken vallen, wat het des te interessanter maakt. Mijn Comparative World Religions Class is anders ook weel een vak  apart… De leerkracht doet me sterk denken aan de leerkracht voor waarzeggerij in de Harry Potter boeken. Heel erg dromerige stem en haar gedachten dwalen constant op de meest onmogelijke zijsporen. Ze beschikt ook over de capaciteit een zin te beginnen, hem nergens heen te laten leiden en hem dan af te sluiten met het begin te herhalen. Ik vraag me echt af hoe ze het doet. Ook zal ze regelmatig gewoon op de grond gaan zitten en beginnen mediteren, maar het bizarste tot nu toe was toch nog wel onze “excursie”,… In het midden van de les (en van een van haar nergens heen leidende zinnen) zei ze plots:  “Laten we een excursie maken naar mijn deur!”, waarop ze de klas uithuppelde… We hebben daar dus 10 minuten op de gang naar haar klasdeur staan staren, waarop trouwens het Nederlandse woord “vrede” staat. Toegegeven, het was wel een mooie deur, maar toch ook veruit de meest bizarre excursie ooit. Mrs. Hazen leidt wel aan chronische migraine en heeft dus al hoofdpijn zolang ze zich kan herinneren. Iemand wist me dan ook te vertellen dat ze daarvoor op medisch voorschrift marihuana rookt, wat wel eens veel zou kunnen verklaren…

Maar mijn allerinteressantste klas blijft toch wel Family Sociology. We zijn nu met het hoofdstuk “parenting” bezig en moesten dus per twee een tocht door de gangen maken met een zwangere buik simulatie aan (voor diegenen die “10 Things I hate about you” gezien hebben: het had veel weg van de buik die de vader zijn jongste dochter aansnoert vooraleer ze uit mag gaan). Eroverheen moesten we dan een T-Shirt dragen met de mooie slogan: “SEX CAN WAIT” erop. Dat ding woog echt loodzwaar! De week erna moesten we dan een baby simulatie mee naar huis nemen en mama spelen. Die poppen beginnen dus om de zoveel tijd te wenen en het duurt echt 25 minuten eer ze weer rustig zijn. We moesten ze dan ook meenemen in het openbaar om de reactie van de mensen te zien en sommige mensen staren echt gemeen naar tienermoeders… Een aantal klasgenootjes van me werden gewoon rechtuit hoeren en sletten genoemd. :s De poppen lijken dan ook wel echt sprekend op echte baby’s. De mevrouw in het restaurant vroeg me zelfs of ik een hoge stoel wou voor m’n kindje. Al bij al was het nog wel leuk, tot dat ding me ‘s nachts im de zoveel tijd begon te wekken…

Daarnaast is toch ook Engels even het vermelden waard... We zijn voor Engels een boek aan het lezen over een bende jongens die op een onbewoond eiland stranden en nu zijn we dus al 3 dagen bezig met het lokaal om te toveren in een jungle. We maken maskers, hutjes, de oceaan, bergen,... Zie je ons dat in het zesde middelbaar al doen bij Nederlands?Ook kan ik trots vermelden dat ik nu drie keer per week het zesde uur achter het fornuis doorbreng en er nog steeds geen doden zijn gevallen! Verder heeft mijn koor ook meegedaan aan een koor festival en aangezien we de hoogste score gekregen hebben, moeten we nu ook naar State (het festival/wedstrijd van de beste koren in de staat Michigan). Line heeft me ook een keertje meegenomen naar Lacrosse conditioning, maar het leek me toch niet meteen mijn sport… Het zal dus tussen track en tennis gaan en dan zal ik wel voor Line gaan supporteren als ze een match spelen.

En jawel, ook hier in Michigan is Hallmark Day (oftewel Valentijn) gepasseerd en het ging er toch wel een beetje uitgebreider aan toe dan in ons Belgenlandje… Mensen kwamen naar school in het rood gekleed of met hartjes op hun kleren en in de gangen werden er volop balonnen, beertjes, snoep, chocolade en nog zoveel meer met zich mee gesleurd. Maar geen nood, in vergelijking met Kerst hielden ze zich koest.

Verder heb ik hier als goede sterrekundige natuurlijk ook naar de maansverduistering zitten staren. Na 20 minuten met m’n knieeen in de sneeuw gezeten te hebben in vriestemperaturen van zo’n  -21, heb ik het dan toch op foto vastgekregen…  Geen perfecte foto helaas, maar gezien het gebrek aan statief toch nog vrij geslaagd vind ik persoonlijk.

Gisterenavond ben ik dan met Line, Lauren en Guli naar een optreden geweest van een kinderkoor, bestaande uit Ugandese weeskinderen. Ze zijn momenteel de VS aan het rondtoeren om zo donnaties te ontvangen om terug naar hun dorp in Uganda te sturen. Hun toer hier is helemaal gesponsord vanuit de VS en ze verblijven telkens in gastgezinnen. Het was echt heel ontroerend. Ze zongen en dansten enorm opgewekt en zagen er ook allemaal enorm vrolijk uit, zelfs terwijl ze tussen de liedjs in, in grote lijnen hun levensverhaal vertelden. Absoluut geen rozengeur en maneschijn, maar toch hielden ze er de moed en het enthousiasme in.

Maar goed, ik ga m’n weekend hier eens beginnen! Veel plezier daar nog in ons Belgenlandje en attakeer 8 juli al maar volop met fluostift op de kalender, want jawel, op die dag zal deze Vlaamse Amerikaan weer voet zetten in Zaventem!

19:04 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

04-02-08

Amerikaanse schoolveiligheid... even een tussendoortje...

Amerikanen draaien wel helemaal door als je ze vertelt dat je een Identiteitskaart heb, maar het feit dat ze overal camera’s in hun school hebben en er politie en drugshonden door de gang lopen, vinden ze dan wel heel normaal. Mijn school is dan nog een van de minst beveiligden van de buurt… Downtown Kalamazoo hebben ze overal metaaldetectoren om de gangs en shootings tegen te gaan, want dat probleem bestaat daar dus wel degelijk… Ook wordt er immens veel gestolen. Stagairs, leveranciers,… kortom alle niet-personeel en niet-leerlingen die in de school moeten zijn voor het een of ander, moeten zich aan de balie aanmelden en moeten hun vingerafdruk neerplanten… Daarmee kunnen ze dan zien of je een crimineel dossier hebt en vooral of je een pedofiel bent… Als je dat niet bent en een geldige reden hebt om in school te zijn, wordt je foto getrokken en krijg je een bezoekerspas die je op duidelijk zichtbare plaats moet dragen. De pas is enkel geldig voor bepaalde duur en als je langer in het gebouw blijft dan je had gezegd bij het aanmelden, verschijnen er fluo strepen op de pas, zodat iedereen weet dat je niet in het gebouw hoort te zijn.  Verder gaan ze ook, eens het nieuwe schoolgebouw er staat, studentenkaarten maken met microchips erin, waarmee de leerlingen zich dan overal aan de deuren moeten scannen, zodat ze precies weten waar jij bent, 8 uur per dag en precies kunnen opsporen waar je elk moment van de dag geweest bent.  Vergeet je dit kaartje thuis, heb je meteen detention… En wie zei er hier iets over het feit dat identiteitskaarten een schending van de privacy zijn??

23:54 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-02-08

Winter homecoming

Oef, de examens zijn hier achter de rug! Wat een opluchting, het was toch weer zo’n stress… of dat is toch wat de Amerikanen er hier van zeiden… voor mij was het zowat de meest ontspannende examenperiode sinds kleuterklas (ok, dat is misschien lichtelijk overdreven, maar toch). Ik kreeg hier wel vaak de reactie dat het voor mij ook veel makkelijker is omdat ik hier alleen maar gemakkelijke klassen volg, maar als ik dan zie hoe Thomas ervanaf komt met amper 2 dagen examens, Alex gaat bowlen en feestjes heeft met zn vrienden tijdens de examens, Amira een dagje spijbelt om te gaan snowboarden en er sleepovers worden gehouden het weekend voor de examens, vind ik dat toch zeer moeilijk te geloven… Hoe dan ook mijn resultaten mochten er best wezen, na al dat zware ontspannen… Spaans: 96,6%, psychologie: 96,4%, Engels: 89% (wat toch nog best een prestatie gezien het feit dat ik amper 2 blz notities had voor dat vak…), Creative writing: 99,2%, Asian Studies 100% en koor 100%… dan is er natuurlijk ook nog mijn gym class.. 67,5% *blozende wangetjes* Ik zat wel nog ferm boven het klasgemiddelde, geloof het of niet… Amerikanen en sport… het is een zotte combinatie…

Met het begin van het tweede semester is dan ook mn lessenrooster veranderd… Nu volg ik seminar (een uur studie per dag dus), comparative world religions (niet dat we iets doen daar, maar de leerkracht is best een interessant geval), family sociology, Engels, Spaans, Nutrition en Foods (jawel, ik zal dus elke dag een uurtje koken, wat haast niet anders dan vreselijk fout kan lopen…) en Women’s Ensemble (koor). Het is eigenlijk echt een saai lessenrooster, dus ik ben nog aan het proberen het wat te veranderen… Ik zou graag mn seminar laten vallen aangezien ik toch al nooit huiswerk heb een elke dag een uur voor je uit zitten staren bijzonder saai kan zijn en IB French 5 (de moeilijkste Franse klas hier) in de plaats nemen bij wijze van herhaling. Verder leer ik absoluut niks in Spaans aangezien mn klas bestaat uit heel irritante en niet al te snuggere freshmen en Family sociology is al helemaal een geval apart… Het is zogezegd een klas waarin je over het dagelijkse leven leert en hoe je leven beter te organizeren.. We hebben het dus al een hele week over wat mannen waarderen aan vrouwen en vrouwen aan mannen… Zij die ooit het boek “Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen” hebben gelezen… dat boek is dus ons lesboek in die klas en wordt onderwezen als wetenschappelijk bewezen en correct… Lang leve het in de wereld sturen van stereotypes!! Ik mis mn oude lessenrooster…

De week na de examens was het dan weer homecoming. Mijn trouwe blogvolgelingen zullen zich homecoming nog wel herinneren, maar voor al de rest… Homecoming vieren ze dus in de herfst en aan het begin van het tweede semester om te vieren dat ze weer thuis kunnen komen op school. Het is eigenlijk een grote competitie tussen freshmen, sophomores, juniors en seniors. Elke dag van de week is een andere dressup day, zo hadden we dit keer Nerd day, Cops en robbers day, Yourself 10 years ago day, Eighties workout day en spirit day. Er wordt dan telkens geteld hoeveel mensen van je grade zich verkleed hebben. Na school zijn er ook kleine competities, zoals een kookcompetitie, quiz,… waarin de 4 grades het tegen elkaar opnemen. Vrijdag is dan homecoming day en kleed iedereen zich in de schoolkleuren (blauw en geel!!) en hebben we een pep assembly het laatste lesuur. Heel de school komt dan samen in de gym en iedereen staat per grade. Tijdens de assembly zijn er nog meer competities tussen de verschillende grades, wordt er heel veel gecheerd en slogans geroepen, de cheerleaders dansen, de band speelt, en het basketbal team zit allemaal in uniform samen, want de pep assembly is eigenlijk helemaal voor hen. Het is bedoeld om hen op te peppen voor de homecoming basketball game die ze die avond moeten spelen tegen een andere school. Tijdens half time wandelt dan het homecoming court (3 jongens en 3 meisjes per grade die de week ervoor verkozen zijn, helemaal opgemaakt en in chice kleren) over het veld en worden homecoming king en queen bekend gemaakt.

Het weer strooide ditmaal wel wat roet in het eten, want we hadden twee snow days tijdens homecoming week. Als de wegen dus te slecht zijn, worden de scholen afgelast… We hadden dus geen yourself 10 years ago day en homecoming day zelf werd verplaatst naar volgende week vrijdag… Snowdays op zich zijn anders ook wel een ervaring… Bij gebrek aan school vrijdag en uit verveling hebben we met een hele hoop mensen een fort uit lakens gemaakt en heel de dag films gekeken in ons fort.

Verder hadden we gisteren een girls night met alle Europese uitwisselingsstudentes… Naar de film (27 dresses) en dan een sleepover bij Maiken (Noorwegen). Echt fijn en sinds lange tijd nog eens echte Europese pannekoeken gegeten.

Vanavond is het dan de Superbowl (oftwel DE football wedstrijd van het jaar, het einde van het seizoen) op tv. Er zijn dus overal superbowl parties en mensen komen overal samen met heel veel eten om de Superbowl te kijken en te stemmen voor welk reclamespotje ze het beste vinden (dat is dus een echte competitie hier, jawel). Ik ga vanavond dus met een hele bende de Superbowl kijken bij Thomas thuis en tegelijkertijd zijn verjaardag vieren. ‘k Heb hem een hele cd met Belgische muziek gebrand… ben eens benieuwd wat Amerikanen daarvan gaan vinden…

Verder zit ik hier met een immense dilemma rond welke sport ik wil spelen in de lente… Track (atletiek, dus sprinten in mijn geval), tennis en lacrosse zijn alle 3 tegelijkertijd… Track is gewoon een heel fijn team, Tennis is vrij relaxed (ze zijn alle drie elke dag 2,5 uur training, maar tennis is het minst fysiek) en Lacrosse is iets dat wij in Belgie niet hebben, dus specialer… Hmmm… Geef me allemaal maar goede raad, ik reken op jullie!!

Goed, ik ga hier nog eens een poging wagen tot het bakken van koekjes voor de Superbowl… Geniet van jullie lesvrije week studentjes!!!

Lien

19:39 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |