20-01-08

Examen stress...

School discipline en examen stress… de Amerikaanse definitie hiervoor verschilt toch wel lichtelijk van de Belgische… Het is nu het weekend voor de examens, maar niemand lijkt echt in gang te schieten… Katie loopt hier wel al heel het weekend als een kip zonder kop te verkondigen dat ze toch zo gestresseerd is, maar echt veel boeken heeft zij ook nog niet aangeraakt…

Ze hebben hier welgeteld 4 dagen examens en dan vrijdag alweer een dag vrijaf. Heel veel mensen hebben zelfs maar 2 dagen examens… Het stelt dus echt wel niet veel voor. Het merendeel van de examens is dan ook nog eens gewoon meerkeuze of vul een woordje in op het stippellijntje. De examens tellen ook maar voor 5% van het eindtotaal, dus niemand geeft er echt iets om…

Ik heb nog nooit zo’n relaxte examenperiode meegemaakt… Aanschouw mijn examenrooster:

·         Maandag: Spaans (waarvoor ik wel een beetje moet leren)

    Sports (waarvoor ik een mijl moet lopen)

·         Dinsdag: Psychologie (wat meerkeuze is en waarvoor ik mn notities  mag gebruiken)

  Engels (wat gewoon wat vraagjes over een paar boeken en een film beantwoorden is… we hebben er niet eens notities van, dus echt veel leren zal dat niet worden)

·         Woensdag: Creative Writing (een gezellig ontbijt met de hele klas  en dan filmpjes bekijken die  we de afgelopen week in groepjes in school gefilmd hebben)

      Asian Studies (ook weer meerkeuze en met behulp van notities)

·         Donderdag: Women’s Ensemble (4 blz basisleerstof en 20 seconden zingen)

En speciaal voor al die studentjes die zich nu kapot zitten te zwoegen voor hun examens zal ik even snel overlopen hoe een doorsnee Amerikaanse universiteit dat aanpakt… Zij hebben dus geen echte examenperiode. De meeste studenten volgen per semester zo’n 3 a 5 vakken en hebben er vlak voor de kerstvakantie een test over. Dan hebben ze twee weken kerstvakantie en hun tweede semester eindigt al in April. Verder hebben ze ook nog eens tussentijdse testen zoals bij ons in het middelbaar. De eerste twee jaar van College zijn twee algemene jaren die voor iedereen hetzelfde zijn en komen een beetje overeen met onze twee laatste jaren middelbaar. Daarna hebben ze dan 2 specialisatie jaren (wat dus overeenkomt met onze bachelor). Als je in je laatste twee jaar high school alle IB vakken (vakken die overeenkomen met het Europese niveau) volgt, mag je gewoonweg je eerste twee jaar College overslaan. Er zijn natuurlijk wel moeilijkere universiteiten en mogelijkheden om nog verder te specialiseren, maar dit is het gebruikelijke system.

Op zich kan je het jezelf hier echt nog wel moeilijk maken, maar het grote merendeel van de leerlingen doet dat niet, aangezien er zoveel makkelijke uitwegen zijn. Je volgt dan al maar 7 vakken en dan zijn er immens veel pleziervakken, die qua niveau echt niks voorstellen. De meeste leerlingen hebben dan ook nog 1 van de 7 uur een seminar, wat dus een uur studie per dag is, waarin ze dan tijdens schooltijd al hun huiswerk al kunnen maken, of gewoon wat kunnen ronddwalen in de gangen. Ook kan je alleen in de voormiddag naar school komen en dan in de namiddag 3 uurtjes gaan werken, maar er toch nog steeds punten voor krijgen.

Verder zijn de regels ook heel wat losser… zo mag je bv eten en drinken in de klas (sommige leerkrachten verkopen zelfs snoep en chips in de klas, zodat je voor de les iets te eten kan gaan kopen en dan op je gemakje van de les genieten) en als je 18 bent, krijg je Adult Status en mag je zelf briefjes schrijven voor afwezigheden. Moet ik hierbij vermelden dat er naar hartelust gespijbeld wordt?

Maar goed, genoeg over het Amerikaanse school niveau. Ik ben hier sinds vorige week met Track (oftewel athletiek) conditie training begonnen. Het echte seizoen begint pas over een maand of twee, maar sinds deze week is er toch al elke dag na school een uur conditie training. Eens het seizoen start, zal het elke dag 2,5 uur training zijn en twee keer per week een wedstrijd… Mijn school is echt heel competitief en veeleisend als het op sport aankomt… zoals de meeste grote scholen hier. We zullen wel zien of ik het volhoud :) Het kan zijn dat ik nog overschakel op tennis…

Verder laat het weer hier zich ook weer van z’n beste kant zien… Twee weken geleden hadden we plots een tornado warning, wat heeeeel erg vreemd is voor januari. Normaalgezien zijn er pas tornado waarschuwingen in de lente. In Kalamazoo County was de dreiging nog niet zo groot, maar 2 counties ten westen van ons, zat wel iedereen in z’n schuilkelder. En dan nu, twee weekjes later, hebben we de koudste temperaturen dusver bereikt deze winter… het is hier momenteel -16 graden celcius met een gevoelstemperatuur van zo’n -29 in de wind. Als het morgen nog zo koud is, zullen dus alle scholen gecancelled worden, aangezien het te gevaarlijk koud is om kinderen op de bus te laten wachten.

Maar goed, het is nu zondagnamiddag, misschien zou ik hier toch eens m’n boeken moeten openslaan en een kleine poging tot Spaans wagen. Niet al te veel natuurlijk, het is uiteindelijk maar een examen ;)

Veel success daar nog met jullie examens!!

p.s.: En nog een weetje om af te sluiten… Amerikanen hebben geen officiele identiteitskaart. Hun rijbewijs functioneert een beetje als hun identiteitskaart, aangezien iedereen dat hier toch krijgt op hun 16de. Onlangs hebben we dan in m’n Asian Studies klas een heel uur hevig gediscussieerd over identiteitskaarten. Iedereen was echt zwaar verontwaardigd toen bleek dat ik en Frauke (een Duitse uitwisselingsstudente) allebei een identiteitskaart hadden. Ze vonden dat ongehoord, communistisch, veel te veel overheidscontrole enzovoorts en zoverder… Ik vond het best wel grappig, zeker als je ziet hoeveel domme extra veiligheids en controle maatregelen hun eigen overheid neemt…

19:22 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

In de kijker Hallo Lien,

Je blog staat vanaf vandaag een hele week In de kijker op http://allesoverde.skynetblogs.be/

Proficiat en veel succes met de examens!

Greetings from Belgium,

Gepost door: Het team van Skynet | 21-01-08

winter Dag Lien, in Michigan -16 graden, hier haast lentetemperaturen tot 12 graden. Van winterweer echt geen sprake. Blok je vooral niet dood voor je examens. Neem voldoende ontspanning.

Groetjes
Lut

Gepost door: lut | 21-01-08

Mijn pappie zei ook dat ik voldoende ontspanning moest nemen... Andere jaren kregen enkel advies om voldoende te blokken... Vanwaar de radicale innoverende verandering in gezag?

Gepost door: jeroen | 21-01-08

vernieuwende ideeën Ja Jeroen, ouder wordende volwassenen,hm, hebben soms verrassend nieuwe ideeën.

Gepost door: lut | 22-01-08

Technisch gezien is de identiteitskaart een ding dat België moest doen van de Duitsers. Dus niet communistisch maar fascistisch :-)

Veel succes met je examens. Ik vraag me wel af wat je moet doen voor die andere 95%...

Gepost door: Wientje | 23-01-08

De commentaren zijn gesloten.